(Klicka på bilden för att se den i A5-format!)


Innehåll i majbladet 2004:
Lägg inte ner Grimstorps skola!
Tufft för barn- och utbildningsnämnden
NEJ till den nya kostorganisationen
Att slita ut personal - en ohållbar nedskärningspolitik
Rädda Kulturhuset i Nässjö!
Professor, kraftledningar, utjämning m.m.
3G-master - ett hot mot vår hälsa
Skriv ditt eget Medborgarförslag!
Stöd namninsamlingen för en folkomröstning om EU:s nya grundlag!
1 MAJ med SAFE!


Lägg inte ner Grimstorps skola!

Barn- och utbildningsnämnden har i februari beslutat att lägga ner Grimstorps skola. SAFE var det enda parti i BUN som röstade emot detta.

Skolpersonal och invånare i Grimstorp hävdade med kraft att skolan måste få finnas kvar. Grimstorps samhällsförening och skolråd har överklagat nedläggningen.

Skolan är en viktig del av Grimstorps samhälle. Försvinner skolan så påverkas samhället i stort. Det finns risk för att samhället avfolkas på sikt.

SAFE vill slå vakt om skolor och förskolor i de mindre orterna i Nässjö kommun. Barnen får nära till förskolan/skolan och det underlättar för respektive kommundel att leva vidare och utvecklas.

Skolverket har i sin utredning "Utbildningsvillkor i glesbygd" funnit att det är mindre mobbning, trygga elever och god stämning i mindre skolor.

*

I november 2003 beslutade fullmäktige att "den politiska majoriteten har för avsikt att återkomma med förslag till aktiva åtgärder" om barn- och utbildningsnämnden (BUN) fattar beslut om verksamhetsförändringar som "på ett påtagligt sätt får negativa effekter för samhällsutvecklingen".

Med anledning av detta frågade Uno Kenstam kommunalrådet Greger Phalén (s) i fullmäktige vad man hade för planer på "aktiva åtgärder" i Grimstorp.

Gregers svar var att man för närvarande inte hade några sådana planer.

 

 

Tufft för barn- och utbildningsnämnden

Mindre pengar

2003 kostade barn och utbildningsnämndens (BUN) verksamhet 466 miljoner kronor (mkr). Denna stora summa innebär dock inte någon lyx eller slösande.

Trots alla pengar måste det dras ner, vilket medför kännbara kvalitetsförsämringar. I år - 2004 - kommer BUN troligen att disponera 470 mkr, dvs nästan samma summa som förra året, men då ska vi tänka på att lönerna gått upp, det finns fler elever med behov av särskilt stöd och BUNs byggnader är i stort behov av underhåll.

SAFE föreslog att BUN skulle få 486 mkr och då tror vi att nedskärningar skulle kunnat undvikas under 2004.

 

Så kallad friskola

Tyvärr kommer en friskola att etablera sig i Nässjö. Det blir i gamla Ingsbergsskolan. De så kallade friskolorna åker i en gräddfil på skattebetalarnas bekostnad. Utan att kommunen har något att säga till om måste kommunen betala ca 55.000 kronor per år och elev till den. Redan inbetalade pengar återbetalas inte om elever skulle ångra sig och återgå till det kommunala skolsystemet.

För Nässjös del kan det att innebära att ca 11 mkr kommer att tas bort från de kommunala skolorna. Friskolorna innebär bara frihet åt deras aktieägare att tjäna pengar på skattemedel!

SAFE har lagt en motion som syftar till att kunna säga nej till en etablering av friskolor i den egna kommunen.

BUN i Nässjö kommun sa nej till friskolan eftersom kommunen skulle drabbas hårt ekonomiskt. Men Nässjö kommun blev sedan överkörd av Skolverket.

 

NEJ till den nya kostorganisationen

SAFE förordar ett system där skolor och omsorgsenheter själva lagar sin mat eller får den levererad varm.

De förskolor som så vill, ska få laga sin egen mat, som en del av den pedagogiska verksamheten. Därför ska också kokerskor som slutar ersättas av nyanställda.

Vi avvisar kylmatssystemet. Ett system skapat utifrån dagens organisation och kunskap är mer säkert. Förändringar, investeringar och rationaliseringar av verksamheten görs som tidigare underhand.

SAFE ser det som mest fördelaktigt att behålla två organisationer, som är anpassade för barn- och utbildningsnämnden samt omsorgsnämndens verksamheter.

Vi vill behålla kostproduktionen vid Brinellskolan, Parkskolan, Parkgården, Skogsborg och Åkersskolan.

Samtidigt kan lokala förutsättningar, som i Malmbäck, ge fördelar i en gemensam produktion mellan skola och omsorgsinstitution. Liknande samarbete undersöks i Anneberg och Forserum.

Vårt ställningstagande grundar sig i att skillnaden inte är så stor rent ekonomiskt mellan de alternativ som studerats. Däremot finns risken att effektiviteten går före kvaliteten, vilket givetvis innebär försämringar för dem som ska äta maten - barnen och de äldre.

 

Att slita ut personal -

en ohållbar nedskärningspolitik

Ökad sjukfrånvaro

Under flera år har sjukfrånvaron bland omsorgspersonalen ökat. Bland personalen som arbetar inom äldre- och handikappomsorgen motsvarar sjukfrånvaron 102 årsarbetare. Därutöver finns ett mörkertal eftersom semesterdagar och kompledighet ibland tas ut vid korta sjukperioder.

Omsorgsnämnden har från olika personalgrupper fått åtskilliga skrivelser som handlar om underbemanning och för hög arbetsbelastning. Dessutom finns tydlig statistik över det stora antalet belastningsskador som drabbar omsorgspersonalen.

Vanliga exempel på underbemanning är att:

* Vårdlagen har tilldelats fler uppgifter (planering, administration, dokumentation, larmansvar) samtidigt som vårdtyngden har ökat. I förhållande till de arbetsuppgifter som måste göras är många vårdlag underbemannade.

* Sjuksköterskorna ska, i takt med nedskärningarna inom landstinget, ge alltfler äldre kvalificerad sjukvård. Här behövs förstärkning.

* Områdescheferna ansvarar för att vårdtagarnas behov tillgodoses. Var och en är arbetsledare för över 100 personal och ansvarar bl.a. för att förebygga skador i arbetet. Stigande sjukfrånvaro bland personalen och ökade vårdbehov bland de äldre kräver mer tid.

SAFE vill stoppa nedskärningspolitiken som bidragit till att kostnaderna för sjukfrånvaron idag överstiger 30 miljoner kronor per år.

I stället vill vi göra följande personalförstärkningar för att minska sjukfrånvaron:

* Personalförstärkningar i de vårdlag där arbetsbelastning, antalet långa sjukskrivningar och antalet arbetsskador är störst.

* Förstärka sjuksköterskebemanningen p.g.a. mer kvalificerad sjukvård.

* Utöka antalet områdeschefer för att de ska ha tid till regelbunden kontakt med personalen om t.ex. resursfrågor och arbetsmiljöfrågor.

 

Rädda Kulturhuset i Nässjö!

På kommunfullmäktiges budgetmöte 2003 beslutades det att "kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att arbeta vidare med kulturhusets framtida verksamhet och organisation och att inom första halvåret 2004 återkomma till kommunfullmäktige med förslag."

På kultur- och fritidsnämndens möte den 25/2 ville SAFE, m och kd utreda Kulturhusets framtid enligt fullmäktiges riktlinjer.

Det blev nedröstat av s, c, och fp, som ville strunta i fullmäktiges beslut och utreda kommunala konstvisningar även på andra platser.

Kulturhuset och verksamheten där är därmed allvarligt hotad!

Nässjö Kulturhus har funnits i drygt 25 år. Det är ett viktigt inslag i Nässjös kulturliv. Man har utställningar av såväl lokala kulturutövare som av konstnärer med stort riksintresse. Där finns även en permanent utställning kring skulptören Axel Wallenberg.

Den kommunanställda kulturhuspersonalen har ett brett kontaktnät med konstnärer, föreläsare, muséer m.m. Detta yrkeskunnande är en stor tillgång för kommunen.

Kulturhuset har med sin utställningsmiljö blivit ett kännetecken för Nässjös konstliv. Man har ca 15 000 besökare och 10-12 utställningar om året, samt föreläsningar och kurser.

Kulturhuset har bra utställningslokaler vad gäller belysning, golv- och väggytor. Det finns inga likvärdiga alternativ i Nässjö.

Det behövs en politiskt, religiöst och kommersiellt neutral plats för utställningar och föreläsningar i en kommun av Nässjös storlek!

SAFE motsätter sig att lägga ner Kulturhuset och flytta utställningsverksamheten. Vi vill inte heller att Kulturhusets verksamhet läggs ut på entreprenad.

Skall Kulturhuset kunna räddas måste ALLA som vill bevara det hjälpas åt innan fullmäktige avgör frågan i sommar.

 

Professor, kraftledningar, utjämning m.m.

Dyr professor

Nässjö kommun betalar 5 mkr under 5 år till Högskolan i Jönköping för en professorstjänst i logistik. Bernt Hultberg har frågat Greger Phalén (s) vad professorn har gjort för Nässjö. Phalén visade i ett uppriktigt svar att han inte var särskilt nöjd.

Dessa 5 mkr kunde ha använts bättre! SAFE var det enda parti som röstade emot professorspengarna när beslutet togs i fullmäktige oktober 2001.

Dyra kraftledningar

I en häftig debatt på fullmäktige juni 2002, då utlokaliserad till Barkeryd, undrade Bernt Hultberg hur mycket flytten av några kraftledningar för JYSK:s räkning skulle kosta. JYSK ville bygga ut; men kommunen skulle betala kraftledningsflytten. Kostnaden skulle bli 1 - 1,5 mkr blev svaret från Phalén.

Det visade sig vara rejält i underkant. Vid redovisningen i år var summan på över 5 mkr - mer än tre gånger så mycket!!

SAFE tycker att JYSK själva borde ha betalat hela flyttningen av kraftledningarna. Det är inte kommunens uppgift att subventionera företag. Särskilt som företagen inte betalar ett öre i kommunal skatt!

Kommunal utjämning

Riksdag och regering vill göra om de statliga utjämningsbidragen till kommunerna. Nässjö kommun har yttrat sig i frågan.

SAFE har inget emot en förändring mot likvärdiga förutsättningar för landets kommuner. Vi delar kommunens synpunkt att utjämningen kunde varit mer långtgående. Men en aldrig så långtgående utjämning löser inte problemet med ett underfinansierat kommunalt välfärdsuppdrag.

Vi är kritiska till att ett antal specialdestinerade statsbidrag förs över till inkomsutjämningsbidraget. Det gäller bl.a. inkomstbortfallet av maxtaxan, bidraget för personalförstärkning till skolsektorn och stödet för vuxenutbildning.

SAFE vill istället utöka antalet riktade bidrag till fler angelägna områden.

För att stärka skattebasen i kommuner och landsting vill vi återinföra den kommunala företagsbeskattningen tillsammans med ett rättvist och effektivt utjämningssystem.

 

3G-master - ett hot mot vår hälsa

Fredagen den 27 februari besökte riksdagsledamoten Lotta Nilsson Hedström (mp) Nässjö för att berätta om 3G-master.

Hon menade att man måste använda sig av Miljöbalkens försiktighetsprincip när man ger tillstånd att sätta upp master och antenner för 3 G-telefoni.

Befarar man risker för hälsa och miljö ska man inte forcera utbyggnaden så som nu sker i Sverige. Hon drog paralleller med DDT och hormoslyr.

Människor i 300 hushåll i Sverige bor idag ute i skogen pga överkänslighet för el och strålning. Hur klarar man ett vanligt sjukhusbesök om man är elöverkänslig? Det är bråttom eftersom alltfler drabbas.

Det finns ingen tillräcklig forskning idag som visar på de långsiktiga effekterna av mobiltelefonstrålning.

Många länder har betydligt lägre - en del 100 000 gånger så låga - gränsvärden än Sverige för denna typ av strålning.

Det är inte så att allmänheten har krävt en snabb utbyggnad av 3G-nätet. Den har istället sitt ursprung i två EU-direktiv. Kostnaden för 3G- utbyggnaden är lika hög som för tre Öresundsbroar!

I kommunerna prövas utbyggnaden av master bara enligt Plan och byggnadslagen (PBL) - vilket innebär att man nu inte alls prövar hälso- och miljöeffekterna. Uppsättandet av 3G-antenner kräver inte bygglov alls; se bara hur vattentornet i Nässjö ser ut!

I Nässjö avgörs 3G-ärendena i miljö- och byggnadsnämnden. SAFE har yrkat avslag på de mastbyggen där man av hälsoskäl har protesterat.

Mer att läsa finns i tidskriften Ljusglimten, som ges ut av Elöverkänsligas förbund, i Miljömagasinet, samt på Vågbrytarnas internetsida.

3G-master är bara en faktor bland flera andra - t.ex. lysrör och datorer - som kan orsaka elöverkänslighet och bli en allvarlig hälsofråga.

 

Skriv ditt eget Medborgarförslag!

Fr.o.m. årsskiftet finns möjlighet för invånare i Nässjö kommun att lägga s.k. medborgarförslag. Dessa kommer att behandlas i Nässjö kommunfullmäktige ungefär som en motion.

Har du därför synpunkter på hur kommunen ska skötas är det alltså fritt fram att skicka egna förslag till kommunfullmäktige! Det kan t.ex. gälla vägar och trafik, bevarandet av skolor, kultur- och fritidsfrågor, miljö, omsorg och mycket annat.

Bl.a. har medborgarförslag om "Utvidgning av lågstrålande zoner" redan lämnats in.

Skicka dina förslag till:

Nässjö Kommunfullmäktige, 571 80 Nässjö.

 

Stöd namninsamlingen för en folkomröstning om EU:s nya grundlag! Skriv på - samla namn!

Du kan få namninsamlingslistor av

Bernt Hultberg (176 83) och Uno Kenstam (51 14 42)

 

 

Trött på nedskärningar

och EU-anpassning?

Kom med i SAFE! Du behövs!

SAFE:s adress är:

SAFE c/o Uno Kenstam, Västanbog. 1 B, 571 33 Nässjö.

Besöksadress: Kyrkogatan 7, Nässjö

Postgirot är 492 47 99 - 2. Medlemsavgiften är 30 kr/år.

Du kan ringa Uno 51 14 42, Bernt 176 83, Pelle 154 91.

Internetsida: www.safe-nassjo.nu

 

1 MAJ med SAFE!

Demonstration med huvudparollerna:

STOPPA NEDSKÄRNINGARNA I NÄSSJÖ KOMMUN!

SLÅ VAKT OM GRIMSTORPS SKOLA!

RÄDDA NÄSSJÖ KULTURHUS!

FOLKOMRÖSTA OM EU:S GRUNDLAG!

STOPPA USA:S KRIGSPOLITIK!

Övriga paroller bla.:

* Låt förskolan få laga sin egen mat!

* Öka personaltätheten inom äldreomsorgen och

handikappomsorgen!

* Skattehöjning är bättre än nedskärningar!

* Låt dig inte luras - vi har råd med välfärden!

* Sverige ut ur EU!

I demonstrationen kommer att finnas en särskild avdelning mot EU och EMU.

_______________________________________________________________________________________________________

kl 12:00 Samling vid Myggans plats

Höglandskåren spelar

kl 12:30 Avmarsch

kl 12:50 Familjeträff i Centralskolans matsal

* Första maj-tal

* Musik med gruppen "Rosemary"

* Kaffe, bokbord

ALLA VÄLKOMNA!

Ett reportage i text och bild från SAFE:s 1:a maj kommer att publiceras på SAFE:s internetsida: www.safe-nassjo.nu